Komfort i oferta gastronomiczna – InnoTrans 2024

Na InnoTrans 2024 swoje stoiska i spotkania mieli także przedstawiciele branży TCCS (Travel Catering & Comfort Services)4.

Można było tam obejrzeć (a niekiedy także przetestować) kompletne wyposażenie wagonów restauracyjnych, w tym m.in. ekspresy do kawy, automaty z przekąskami, wyposażenie kuchni pokładowych, wózki do rozwożenia i sprzedaży potraw, zastawy i sztućce jednorazowe oraz wielokrotnego użytku, materiały higieniczne itd. Swoją ofertę zaprezentowały firmy cateringowe dostarczające posiłki dla linii kolejowych oraz producenci oprogramowania do zarządzania pracą załóg.

Zakres prezentowanych rozwiązań był bardzo szeroki: od wyposażenia do przygotowywania posiłków w wagonie restauracyjnym, przez wykorzystanie półproduktów (mrożonek, koncentratów), aż po sprzedaż żywności gotowej, dostarczanej przez firmy cateringowe, a podgrzewanej i sprzedawanej przez załogę pociągu.

Rozwiązania przeznaczone dla kolei muszą być przemyślane i starannie zaprojektowane, z uwzględnieniem wymogów bezpieczeństwa (zabezpieczenie przed poparzeniem i zranieniem podczas ruchu pociągu). Muszą być także kompatybilne z aktualnym wyposażeniem wagonów przewoźników (wymiary pakietów i tacek jednorazowych nie mogą utrudniać podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych itd.).

Kariera

Organizatorzy InnoTrans 2024 zwrócili także uwagę na narastający problem braków kadrowych, zwłaszcza techników, inżynierów, architektów oprogramowania, specjalistów w zakresie systemów bezpieczeństwa i sterowania ruchem kolejowym, a także maszynistów.

W ramach targów – oprócz tradycyjnych prezentacji ofert pracy przygotowanych przez firmy z branży kolejowej – umożliwiono osobom zainteresowanym pracą w branży kolejowej prezentację swoich umiejętności i zainteresowań przed pracownikami działów HR potencjalnych pracodawców.

Piotr Kołaczek

Autor specjalizuje się tematyce naukowo-techicznej